Feeds:
Articole
Comentarii

-Sanchi protecţie împotriva gripei porcine în Timiş

Autorităţile din Timiş ne-au băgat ieri vrăjeala cu măsurile de protecţie împotriva gripei porcine. Specialiştii Direcţiei Sanitare stau de strajă patriei ca să nu dea buzna virusul pe la punctele de trecere a frontierei. Dar stau degeaba, după cum se vede din cele două ştiri de mai jos. Doar dacă nu cumva DSP Timiş o fi mai tare ca OMS. Oricum, fiţi cuminţi şi nu uitaţi să vă spălaţi pe mânuţe cu apă şi săpun, cât mai des…

Sursa: Tion 29.04.2009

Toate punctele de trecere a frontierei vor fi monitorizate de Direcţia de Sănătate Publică. Apariţia în Europa a cazurilor de gripă porcină, transmisă la oameni, a impus măsuri suplimentare.

Deşi nu au fost încă descoperite cazuri de gripă  porcină în această parte a Europei, punctele de intrare în ţară vor fi strict monitorizate. În consecinţă, la toate vămile din Timiş dar şi la Aeroportul Timişoara au fost trimişi inspectori ai Direcţiei de Sănătate  Publică, am aflat de la Horia Vermeşan, directorul instituţiei. Specialiştii Direcţiei sunt dotaţi cu teste rapide care pot determina pe loc dacă persoana care intră în ţară este sau nu infectată cu virusul gripei  porcine. În vămile terestre se insistă mai mult asupra transportatorilor. Ceea ce nu am reuşit să aflăm este modul în care vameşii sau cei de la Sănătate determină dacă persoana provine dintr-o zonă contaminată. „Vameşii întreabă la intrarea în ţară de unde vine persoana care călătoreşte, respectivul trebuie să spună de unde vine”, spunea Vermeşan. Aşadar, ne bazăm pe sinceritatea omului, după cum se ştie călătoria în Europa se realiează în prezent doar cu buletinul. Ceva mai uşor este în cazul celor care sosesc în România din America de Nord sau din Mexic, pe paşaportul acestora există o viză.

© 2005-2009 – Inform Media
Sursa: Tion 29.04.2009

Testarea unei persoane pentru a vedea dacă este infectată cu virusul gripei porcine nu este deloc un proces simplu, iar confirmarea unui caz suspect poate dura câteva zile, a explicat un expert citat de Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat 79 de cazuri de infectare cu virusul gripei  porcine, despre care afirmă că s-a răspândit pornind din Mexic spre Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă şi Europa, provocând temeri de pandemie. În Mexic, aproape 160 de persoane ar fi murit din cauza gripei  porcine, deşi până în prezent doar şapte decese au fost confirmate ca fiind cauzate de virus. Însă autorităţile suspectează că peste 1.600 de persoane din toată lumea sunt infectate. Diferenţa mare dintre numărul de cazuri confirmate şi suspecte se explică prin faptul că nu există analize rapide de confirmare, spune Andrew Easton, specialist în virologie la Universitatea Warwick din Marea Britanie. „Multe ţări se vor dota acum cu mai multe laboratoare specializate. Nu poţi face aşa ceva pe teren„, a spus el. Oficialii OMS anunţă doar cazurile confirmate de propriile laboratoare, precum cel al Centrelor de control şi prevenire a bolilor (CDC) de la Atlanta, Statele Unite. Mexicul, de exemplu, trimite eşantioane la Atlanta sau la Winnipeg, în Canada, pentru analize. În timp ce analizele pentru gripa sezonieră sunt relativ simple, în cazul H1N1 sunt mult mai complicate şi niciuna dintre cele trei tehnici existente nu este disponibilă la scară largă. Un mod de a confirma prezenţa virusului gripei  porcine este un test ce presupune dezvoltarea unei culturi virale în laborator, apoi secvenţarea materialului genetic al acesteia. O altă tehnică presupune testarea creşterii numărului de anticorpi, iar o a treia este PCR (polymerase chain reaction, reacţie de polimerază în lanţ) în timp real. Aceasta foloseşte un dispozitiv de amplificare a copiilor genelor, pentru ca cercetătorii să poată compara cu uşurinţă un eşantion de la un bolnav cu cel al virusului suspectat. „Se începe cu un număr mic de copii ale genelor virusului, iar dispozitivul le multiplică într-o eprubetă (…) pentru a le face uşor de comparat„, a explicat Easton, care consideră că această din urmă metodă este cea mai eficientă. Primul lucru pe care îl fac adesea medicii la internarea unui bolnav este să colecteze eşantioane şi să le trimită la un laborator mult mai bine echipat pentru analize. Acest lucru poate determina întârzieri. Apoi, cercetătorii trebuie să purifice eşantionul, pentru a elimina compuşii naturali care ar putea influenţa testul, o altă etapă care ia timp, spune Easton. „Odată ce ştii componenţa genetică a virusului, dispozitivul îţi poate spune dacă secvenţa genetică este cea a virusului suspectat„, spune Easton. „Dacă totul ar fi optimizat şi ar exista o mulţime de oameni în jur ca să se ocupe de rezultate, acestea ar putea fi disponibile şi în aceeaşi zi„, pentru că dispozitivul PCR poate compara componenţa genetică a eşantionului cu cea a virusului pandemic în câteva ore. Însă marea provocare pentru cercetători este să conceapă un test pe care medicii să îl poată face la faţa locului. „În acest moment, ceea ce ne opreşte este tehnologia„, a spus el.

sursa: NEWSIN

© 2005-2009 – Inform Media
Anunțuri

Comments RSS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: